Minden énem kibontakozása

mosolyogj blog :) néha boldog, néha kevésbé felemelő témákkal, de mind én vagyok, az én racionalitásommal!

Indafotó képek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Látogatók

Címkék

bécs (3) gandhi (1) szokások (1)

Gandhi

2010.10.20. 00:28 cherryblossom

Mára pár Ganghi idézettel készültem, hozzá pedig a végén "rövid" életrajz, mintegy érdekességként. Van olyan idézet, amit jótanácsként érdemes megfogadni, van amit pedig érdemes átgondolni, és ehhez alakítani magunkat.

"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd."

"Először magadban kell létrehozni a változást, amit a világtól követelsz."

"A szemet szemért elv csak oda vezet, hogy az egész világ megvakul."

"Ellenzem az erőszakot, mert ha úgy tűnik is, hogy hasznos, a haszon csak átmeneti, de a szörnyűség, amit okoz, maradandó."

"Nincs semmi, ami oly mértékben pusztítaná a testet, mint az aggodalom, és ha valaki hisz Istenben, akkor szégyellheti magát, ha bármi miatt aggodalmaskodik.”
 

1869-ben született Mohandász Karamcsand "Mahátma" Gandhi, a nemzet atyja, India felszabadítója. Vallásos hindu nevelést kapott. 13 évesen megnősítették, egy ideig ateista volt, kipróbálta a dohányzást és a húsevést is. Angliában tanult jogot, az itt töltött idő alatt a helyi szokások és az otthoni hagyományok közt őrlődött.

1893-tól Dél-Afrikában élt, s a faji megkülönböztetéssel szembesülve az itteni indiaiak szószólója lett, erőszakmentes ellenállása eredményes volt..

Gandhi 1914-ben tért haza, 1920-tól volt a függetlenségi mozgalom és a Kongresszus Párt vezetője. Fegyvertelen harcot, "együtt nem működést" hirdetett a brit gyarmatosítókkal szemben. Többször került börtönbe, többször folytatott éhségsztrájkot, de célját mindig elérte. 1934-ben lemondott a Kongresszus Párt vezetéséről, mert szerinte vezetőtársai az erőszakmentességet csak eszköznek tartották. A II. világháború idején újra szembefordult pártjával, amely az autonómia fejében támogatta a briteket.

1947-ben nem tudta megakadályozni, hogy a kivonuló britek a hindu-muszlim ellentétre játszva gyarmatukat két részre (India és Pakisztán) osszák. Az egység elvesztését, a két közösség közti összecsapásokat Gandhi tragédiaként élte meg. Gyalog járta a falvakat a menekültek segítésére, a sebek gyógyítására törekedve, ezért mindkét fél részrehajlással vádolta. Mivel a szó nem használt, 79 évesen böjtbe kezdett, s ennek hatására a zavargások megszűntek.

1948. január 30-án egy hindu fanatikus gyilkos golyója oltotta ki életét.

Két célja, a függetlenség és népe felemelése közül Gandhi az elsőt maradéktalanul elérte, a második azonban csak részben valósult meg. Ő egy archaikus, egyenlősítő társadalomról álmodott, ahol nincs szegénység, de modern nagyipar sem, olyan közösséget akart, ahol mindenkinek jut megélhetés, étel, ruha. Kritikusai felróják neki azt is, hogy ugyan megpróbálta eltüntetni az érinthetetlenek kasztjának szégyenbélyegét - a hindu hagyományokat megszegve együtt élt és étkezett az általa Isten gyermekeinek nevezett páriákkal -, mégis fenntartotta s nem megszüntette a kasztideológiát.

1948-ban ő kapta volna a Béke Nobel-díjat, amit halála miatt-és az arra való tiszteletből ebben az évben nem ítéltek oda másnak.

(mult-kor.hu történelmi portál alapján)

A bejegyzés trackback címe:

https://gabisarok.blog.hu/api/trackback/id/tr282385111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.31. 04:33:13

"A szemet szemért elv csak oda vezet, hogy az egész világ megvakul."

ez butaság

cherryblossom 2010.10.31. 12:49:38

@tesz-vesz: Gandhi a béke nagyköveteként hitt ebben, és összességében "nem végzett rossz munkát"...
Emellett az én véleményem szerint bűn nem maradhat büntetlenül, és a büntetés mértékének nem csak a bűn méretéhez kell alkalmazkodnia, hanem elrettentő hatásának is kell, hogy legyen (azaz egy szemért bizonyos esetekben a szemen kívül még két kart és lábat, vagy életet is vennék, pl. pedofilok esetén) De ahogy ez az én személyes véleményem, úgy Gandhié más volt. Másképp gondolkodunk. Ettől még tiszetlem és nagyra tartom, és mindenképp elgondolkodom azon, amit mondott.

cherryblossom 2010.10.31. 13:01:23

@tesz-vesz: Egyébként örülök, hogy beleolvastál abba, amit írok, és annak is, hogy van véleményed, még ha az ellenvélemény is :) Köszönöm szépen!
De a politikai jellegű kommenteket moderálom. Nem célom az ilyen jellegű állásfoglalás, mert ez nem egyesít, hanem megoszt. Akiket szeretek, politikai nézettől függetlenül szeretem. És a blogomban ezt a mentalitást szeretném követni.
süti beállítások módosítása